Doe mee met IkPas Cannabis

Wat op haar zestiende begon als ‘een nieuwsgierig uitstapje’ werd op haar negentiende problematisch. Stella blowde wanneer ze zich goed én wanneer ze zich slecht voelde. Inmiddels is ze gestopt. Hier plukt ze nog iedere dag de vruchten van.

Ze was benieuwd naar de effecten van een joint. Zou ze een lachkick krijgen? Gaan hallucineren? Zich relaxt voelen? “In het begin was het wel leuk en deed ik het ook maar zo nu en dan”, geeft Stella aan. “Maar op den duur deed ik het steeds vaker, omdat het me als ik lekker in mijn vel zat nog meer plezier gaf en als ik slecht in mijn vel zat, de cannabis mijn vervelende gevoelens verdoofde. Ik was ervan overtuigd dat blowen mijn problemen zou oplossen. Maar het tegenovergestelde was waar.”

Negatieve invloed

Op het hoogtepunt blowde Stella vijf keer per week en bijna altijd alleen. Stella: “Dan maakte ik ’s avonds een wandelingetje en rookte ik op een bankje mijn jointje. Mijn ouders, en ook de meeste van mijn vrienden wisten niets van mijn cannabisgebruik. Maar op een gegeven moment merkte ik, dat mijn geblow een steeds slechtere invloed had op mijn leven. Mijn school, mijn rijlessen, mijn sporten en ook mijn persoonlijke ontwikkeling had te lijden onder mijn gebruik. Daarnaast had ik veel last van vreetkicks en zorgde ik bijvoorbeeld niet goed voor mijn huid. Het moment dat mijn relatie overging, besefte ik dat ik nu niet moest vluchten in mijn geblow want dan zou ik dit nooit goed kunnen verwerken.”

I am Sober Naast gesprekken met een jongerenwerker maakte Stella ook gebruik van de app ‘I am Sober’. Hierin houd je je nuchtere dagen bij. Maar krijg je bijvoorbeeld ook inzicht in wat je bespaart aan geld.

Hulptroepen inschakelen

Omdat ze voelde dat ze dit niet alleen kon, zocht Stella hulp bij jongerenwerker Tessa. “Tessa en ik spraken elkaar een hele tijd wekelijks”, vertelt Stella. “Samen maakten we een stopplan. Ook gaf ze me de tip om enkele mensen in te lichten, zodat ik erover kon praten wanneer ik er behoefte aan had.” Zodra Stella stopte met blowen, merkte ze hier direct de voordelen van. “Ik heb een hele rij aan voordelen mogen ervaren, maar op nummer één staat ‘vrijheid’. Ik voel me bevrijd. Toen ik nog blowde, was ik de hele dag bezig met blowen. Dat ik nog wat wiet moest halen, tot hoe laat de shop open was, wanneer ik het dan kon roken en waar ik dat ging doen. Mijn cannabisgebruik nam veel ruimte in beslag. Niet alleen qua tijd maar ook in mijn hoofd.”

De voordelen van stoppen met blowen voor Stella VrijheidVerbeterde concentratie en dus betere schoolprestatiesBeter informatie kunnen onthoudenBetere huidGeen vreetkicks meerGezonder etenMeer sportenMinder vermoeidMeer genieten van tijd met vriendenVeel closer met vriendenGeld over

Tips van Stella

Het klinkt zo gemakkelijk. Stop er gewoon mee. Maar hoe doe je dat? Stella komt met tips: “Wat mij heeft geholpen is praten. Praten met Tessa en later ook met mijn vrienden. Als ik me rot voelde of begon te twijfelen aan mijn beslissing om te stoppen, dan kon ik rekenen op mijn vrienden. Zij zeiden dan heel duidelijk: ‘Nee Stella, je gaat niet blowen. Dat is echt een slecht idee’. Ik moest een hele duidelijke ‘nee’ horen en die gaven ze me dan. Ook heb ik mezelf regelmatig beloond met dingen als sushi of een bioscoopbezoekje. Ik had ineens ook zo’n 80 euro per maand meer te besteden, dus een traktatie voor mezelf kon er wel vanaf.”

Benieuwd welke voordelen jij allemaal gaat ervaren als je (tijdelijk) stopt met je cannabisgebruik? Doe dan ook mee met deze cannabispauze. We starten 1 maart. Tot dan?