Doe mee met IkPas Cannabis

Een beetje buiten hangen en blowen. Zo zagen de avonden van Max er lange tijd uit. Omdat het blowen een sluier over zijn gevoel legde, wist hij eigenlijk niet goed wat hij voelde. Zijn ouders vonden het tijd voor hulp. Max volgde een traject bij Novadic-Kentron.

Op zijn veertiende rookte hij zijn eerste joint. Gewoon omdat een paar vrienden het ook deden. Het bleef een poos bij dat ene blowtje. “Ik vond het gezellig om te doen, maar verder niks”, vertelt Max. “Op een gegeven moment, ik zat in mijn eindexamenjaar van het vmbo, hing ik ieder avond buiten en binnen mijn vriendengroep blowden de meesten. Ik begon mee te blowen. Na mijn eindexamen, stoomde ik door naar havo. En ineens ging het niet zo lekker meer met de schoolprestaties.”

Tijd voor een preventietraject

Inmiddels blowde Max iedere dag. Zijn ouders vonden dat zijn cannabisgebruik een problematische vorm aannam. Zij bewogen Max om een preventietraject aan te gaan bij Novadic-Kentron. Max: “Mijn ouders wilden dat ik mijn blowgedrag onder controle kreeg. Voor mij is het volgen van het preventietraject heel helpend geweest. Vooral de wekelijkse gesprekken met Dennis, mijn ambulant begeleider, hebben me geholpen om de knop om te zetten. Zonder hulp was stoppen voor mij heel moeilijk.”

Tips van Max
“Het begint met uitspreken dat je niet meer wilt blowen. Ook is het aan te raden om een buddy te zoeken binnen je vriendengroep. Iemand die net als jij niet blowt en waar je steun aan hebt. En wees niet bang om professionele hulp in te schakelen als het lastig voor je is om op eigen houtje te stoppen.”

Zijn vrolijke zelf

Sinds Max niet meer blowt, vliegen de complimenten hem om de oren. Zijn ouders, opa en oma, docenten, de mensen die bij het lokale jongerencentrum werken en vrienden vinden hem opgewekter, vrolijker en optimistischer. Iets wat hem goed doet. “Ik ben weer mijn positieve zelf en daar ben ik heel blij mee”, zegt Max. “Ik zit nu in mijn havo-eindexamenjaar en het gaat echt lekker. Ik heb meer tijd en meer zin om te leren. Ook ben ik bewust bezig met mijn toekomst.”

De voordelen van stoppen met blowen voor Max
Heldere dromen
Meer energie
Doelen stellen, zoals meer muziek maken
Bewust bezig zijn met de toekomst
Meer tijd
Meer zin en focus om te leren
Geld over

Benieuwd welke voordelen jij allemaal gaat ervaren als je (tijdelijk) stopt met je cannabisgebruik? Doe dan ook mee met deze cannabispauze. We zijn sinds 1 maart gestart. Instappen kan en mag altijd.